Jiří Brož

Jiří Brož, narozen ve Šternberku (1983), absolvent Gymnázia Zábřeh, posluchač Západočeské univerzity v Plzni a Manchester Metropolitan University, již několik let známý porotcům a příznivcům poetické soutěže Šumperský havran. Je držitelem několika literárních ocenění – Náchodské Prima sezóny, Literární akademie Josefa Škvoreckého, Ortenovy Kutné Hory a již zmíněného Šumperského havrana. Je autorem nevydaných sbírek Noční poslech (2003), Zprávy tísňové (2005) a Malý konce světa (2007)

Po několika „srdcervoucích“ týdnech strávených s poezií Jiřího Brože se mi stále naléhavěji vracel verš z úvodu jeho druhé básnické sbírky Zprávy tísňové – kde bychom byli bez Beatles. Verš je to prostý a stejně jako Brouci v sobě ukrývá nálož nálad a asociací s četnými odkazy na současnou anglickou hudební scénu. All you need is love – to je svatá čtveřice v sluchátkách, gauč na padesáti procentech těla, sebelítost, sebeironie, sebeukájení… V těchto kulisách je rozehrán malý vesmír z já a ty, někdy prostý tak, až zaráží, jako třeba v básni Tahle maličká. Když je ale Jiří Brož donucen vstát a dojít pro lehké Lucky Strike, pak v Zámku jeho hlavy začne pulzovat existenciální čip a spustí naléhavý alarm: „Šeptej Ezro / dřív než se výtah zastaví / a vyžene nás na opačný strany… / Šeptej za všech deset prstů / dnes četly tvoje tělo zprava do leva jako Talmud…“. Rád bych upozornil i na dramatické pnutí v několika básních. Např. Medvídci, text s paranoidním podtextem, v němž jsem si osobně našel metaforu bezohledných nadnárodních korporací, měřících okolní svět jen a jen vlastním ziskem „…tenhle druh / stojí a padá / na skvělé organizaci / dokonale se koordinují / a předvídají dopředu / každý další tah…“

Poetika Jiřího Brože zrcadlí dnešní společnost jako svět plastikových duší, kde je možné předplatit si co cítit. Občasné vulgarizmy v jeho projevu jsou promyšlené, nikdy samoúčelné, útlocitně se nad nimi pohoršovat znamenalo by oddělovat poezii od života. Proměna citlivosti u nejmladšího z řady představovaných básníků je citelná, podstatné ale zůstává, „protože všechno co v životě potřebuješ / je láska a valící se kameny / John & Paul & George & Ringo“.

Aleš Kauer, červen 2008
napsáno pro Kulturní život, červenec 2008