Alva Noto & Ryuicchi Sakamoto:
V.I.R.U.S.

Carsten Nicolaie resp. Alva Noto si jako tvůrce „mikroskopických“ zvuků a koncepčně - experimentálních projektů, založil vlastní label Raster-Noton, jehož snahou a úsilím je hledat a nabízet novou elektronickou hudbu. Alva Noto se ale často obklopuje hudebníky, kteří naopak využívají zvuků akustických. Z poslední doby lze vzpomenout na Blixu Bargelda (Mimikry, 2010). Nejčastější spolupráce je ale zhodnocena na albech s Ryuichi Sakamotem. Tento pionýr elektronické hudby se po zviditelnění v kapele Yellow Magic Orchestra (osmdesátá léta) rozhodl pro sólovou kariéru. Působil jako herec (např. Furio….) a později získal renomé jako skladatel filmové hudby, obdržel Oscara za práci na soundtracku k Bertoluccimu filmu Poslední císař. Spolupracoval s Japan (Gentlemen Take Polaroids, 1980), s Davidem Sylvianem na jeho sólových deskách, s Christianem Fenneszem (Cendre 2007), atd… Ryuichi Sakamoto je pro mne zakladatel nové estetiky klavírního zvuku. Elektronická zkušenost je znát v přístupu. Ve spolupracích s Alva Notou jde vždy o minimalistické „chilloutové“ tracky, zkoumající, v případě alba Summvs, klavírní nuance na pozadí decentních elektronických ploch a struktur. Nejde o nekontrolovatelný tok zvuku, jak by se při zběžném poslechu mohlo zdát. Kdesi v pozadí je dokonce cítit písňová zkušenost – minimálně ta Sakamotova, snad nejvíce v Enově oprášené skladbě By This River, z desky Before and After Science (1977).

Summvs je tedy další společné album těchto dvou individualit, vyšlo na Notově značce Raster-Noton a jde opět, jak už bylo výše naznačeno, o charakteristické proplétání digitální a analogové hudby. Tuto spolupráci oba hudebníci započali již v roce 2002 albem Vrioon. Letošní Summvs je jejich pátou spoluprací, a zřejmě poslední, neboť iniciály pěti předchozích alb (Vrioon, Insen, Revep, Utp_ a nyní Summvs) stvořily šifru „VIRUS“…

Rytmická obratnost a melodická obraznost dotvářejí úchvatné fragmenty, které nejlépe vychutnáte v izolovaném tichu. Moje nejintenzivnější zkušenost z poslechu této desky bývá po půlnoci a za chůze. Obchůzka Telčí, tohoto barokního skvostu s Koss Porta Pro na uších byla onehdy magickým zážitkem.

Summvs je další vyvážená souhra dvou výjimečných hudebních individualit a rozhodně jedna z nejzajímavějších desek letošního roku.

Aleš Kauer, říjen 2011