Perfume Genius - No Shape

"Proč mohou některé heterosexuální páry chodit s propletenýma rukama v zadních kapsách? Taky bych to chtěl prožít a vůbec o tom nepřemýšlet. Jsem vždycky v rozpacích, když se chci s Alanem (Alan Wyffels přítel Mikea Hadrease, pozn. AK) chytit za ruce, a to mě – kurva - rozčiluje!"
Mike Hadreas

Minulé album Too Bright (2014) mi evokovalo glam-thriller odehrávající se v prostoru vlastní mysli, a to s vědomím, že lahodně temná zápletka se užuž blíží. Byly to stihomamy a chiméry lynchovského charakteru s Badalamentiho dohledem. Produkce se ujal Adrian Utley (Portishead), který ji bezpochyby posunul o několik pater výš. Nová nahrávka No Shape navazuje na Too Bright především tematicky. Osobní výkřiky se konfrontují s politickými stížnostmi. Téma queer umělce je stále aktuální, s nástupem nového prezidenta USA a celkové nálady ve společnosti vlastně ještě aktuálnější a logičtější a oprávněnější. Mike Hadreas tak činí nadmíru elegantně, jeho živá vystoupení (viděno dosud pouze ze záznamů z YouTube) jsou ztělesněnou přehlídkou angažovanosti s výrazným uměleckým přesahem.

"Naše skutečné životy se odehrávají v místnosti a ty jsou hluboko pod hladinou všech moří." (Volná parafráze Jamese Baldwina.) Podobné pocity formulované do hudební podoby mají řadu předobrazů - Prince, Kate Bush, Sade... Proč nenapsat, že Perfume Genius je pokračovatelem velkých ženských jmen bez velkého ženského hlasu? Touha po fyzické transcendenci tady není jen pointa. Je to velmi reálná odpověď na otázku, mohou-li se naše těla v jednadvacátém století stát místem konfliktu.

15. srpna vystoupí Perfume Genius v MeetFactory, den po ukončení Prague Pridu, doufám jen, že si toho jsou organizátoři PP vědomi, že akci podpoří a přiřadí tento večer pod svá křídla. Hrdost by dostala zase o něco důstojnější podobu.

Aleš Kauer, květen 2017