V suterénním klubu divadla se autorsky čte už dva roky

JIHLAVA – Nabídku žánrů a témat, která jsou alternativou vůči hlavnímu proudu jihlavské kultury, přináší už déle než dva roky Divadelní klub v suterénu Horáckého divadla.

Vysoká úroveň, vždy zajímavé téma doplňující jihlavskou kulturní nabídku, ale často také velmi skromná divácká účast, takové jsou večery, které v Divadelním klubu HDJ spolu s kolegy vytrvale připravuje organizátor a dramaturg klubu Aleš Kauer.

Minulý čtvrtek se hrstka diváků postarala o dlouhý potlesk aktérům večera, který primárně představil básnickou tvorbu jihlavského básníka a překladatele Milana Mikuláška. V komorním a neformálně laděném večeru představil básník v několika blocích hudbou, přírodou i osobními vjemy inspirovanou poezii, jejíž vysokou autenticitu či intimnost výrazně podpořilo i samotné čtení v podání autora. Ten své verše publikoval ve sbírce Tady nejde o lásku či ve dvou almanaších Stoupající hvězdy a Básníci třetího tisíciletí.

„S takovou hudbou za zády se to čte parádně…,“ ocenil Mikulášek, jinak též fanoušek rockové muziky, hudební doprovod, o který se spolu s klávesistou Ivanem Koreszkou postarala mezigenerační dvojice jihlavských rockových kytaristů Jan Michálek a Martin Kučera. K sérii poloimprovizovaných vstupů si publikum v závěru vyžádalo přídavky jak od básníka, tak od improvizujícího tria.

Divadelní klub nabízí Jihlavě alternativní kulturu už přes dva roky. „Prvním hostem autorských čtení byl v září 2010 básník Jiří Kuběna,“ připomněl v úvodu čtvrtečního večera tradiční moderátor akcí, herec Zdeněk Stejskal. V autorských čteních se už představili např. básníci Petr Borkovec, Jiří Brož, Jan Těsnohlídek nebo Filip Ř. Jemnický, četlo se tématicky z poezie Beat Generation, z milostné, erotické nebo nonsensové poezie.

Klub nabídl i další akce. Mezi nimi loňskou květnovou výstavu Glamour, pořady shakespearologa Martina Hilského, koncert Tomáše Reinera a Sonalex, setkání s držiteli hereckých cen Horác Lenkou Schreiberovou a Petrem Soumarem nebo divadelní představení Švédský stůl v režii Zdeňka Stejskala.

Hned několik večerů klub věnoval také osobnosti Václava Havla. Hostil např. čtení Havlovy poezie, jeho divadelní hry Vernisáž či „rozhlasovky“ Anděl strážný. Po Havlově odchodu v klubu na někdejšího prezidenta vzpomínali jeho jihlavští přátelé, divadelníci Karel Brynda a Eva Kaplerová, anebo Jiří Hromada.

Jiří Varhaník, Jihlavské listy, 29.ledna 2013